Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Στις 19-11-2009 πραγματοποιήθηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών μια ενημέρωση στα πλαίσια του προγράμματος για την πληροφόρηση της πρώτης και της τρίτης Λυκείου σχετικά με θέματα που μας αφορούν πολύ. Εισηγήτρια ήταν η κ. Τσεμπέρη.

Η ενημέρωση αυτή είχε σκοπό να πληροφορήσει όλους εμάς τους μαθητές για τους διάφορους κινδύνους που προκύπτουν με τη σεξουαλική επαφή: τα νοσήματα όπως το ΑΙDS,τα κονδυλώματα ,η ηπατίτιδα κ.α. Η σύμβουλος κατάφερε να καθηλώσει τα βλέμματα όλων μας με τα λόγια της.

Μας ανέφερε περιστατικά που μας συγκλόνισαν. Όπως το γεγονός ότι ο διάσημος μπασκετμπολίστας Michael Jonson στην ηλικία των 24 ετών νόσησε από AIDS.Υπήρξε τότε στην καλύτερη φάση της ζωής του. Τα έσοδά του είχαν εκτοξευτεί στα ύψη. Η καριέρα του πήγαινε πολύ καλά και το σημαντικότερο : θα γινόταν πατέρας. Η γυναίκα του ήταν έγκυος. Μόλις έμαθε ότι πάσχει από τον ιό συγκλονίστηκε με το γεγονός ότι υπάρχει μια πιθανότητα το παιδί, που με τόση αγωνία και χαρά περίμενε, να έχει νοσήσει και αυτό από τον ιό του AIDS.Ευτυχώς όμως ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Το παιδί γεννήθηκε φυσιολογικό χωρίς κάποιο πρόβλημα. Ίσως αυτό να έδωσε στο διάσημο Jonson κουράγιο και δύναμη να αρχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον ιό. Ο αρχηγός του μπάσκετ ζει μέχρι σήμερα « κουβαλώντας» αυτήν την αρρώστια. Ο Jonson είναι φορέας του ιού και δεν έχει νοσήσει. Κάποια στιγμή όμως ο γίγαντας θα μας αφήσει. Στη σκέψη μας όμως θα μείνει σαν αγωνιστής και όχι σαν ασθενής.

Μας μίλησε εκτεταμένα ,συμβουλεύοντάς μας. Μας ανέφερε περιστατικά που μας προβλημάτισαν και μας ώθησαν να σκεφτούμε σοβαρά και ώριμα. Μας ανέφερε περιπτώσεις λαθών που έχουν συνέπειες για μια ολόκληρη ζωή. Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε την ομιλία της κ. Τσεμπέρη συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

Η ενημέρωση μας φάνηκε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Τσεμπέρη και ευχόμαστε να ενημερωθούν όλοι οι συνομήλικοί μας για να έχουμε ένα καλύτερο, υγιές αύριο.


ΚΑΡΑΜΗΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΛΙΑ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ ΜΙΧΑΕΛΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


SAPRESS

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΛΕΨΑΝ ΑΛΛΑ ...

ΓΕ.Λ. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΠΩΝ - 2ο ΓΕ.Λ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 0 - 2 ΣΕΤ

Οι παίκτριες του Ιωάννη Μάγειρα πάλεψαν για την νίκη στον αγώνα που διεξήχθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, την Δευτέρα 23-11-2009 ενάντια στο 2ο ΓΕ.Λ. Κομοτηνής, αλλά τελικά ηττήθηκαν με 2-0 σετ.
Η ομάδα του 2ου ΓΕ.Λ. Κομοτηνής είναι πιο έμπειρη, αρτιότερα προετοιμασμένη και ήταν αποφασισμένη να κερδίσει τον αγώνα, με απώτερο στόχο να κατακτήσει και το τρόπαιο. Παρόλα αυτά, τα κορίτσια του ΓΕ.Λ. Δ.Ε. Σαπών αψηφώντας τα προγνωστικά και την αγωνιστική υπερτερότητα των αντιπάλων τους αγωνίστηκαν με ψυχή και σθένος με στόχο να κάνουν την έκπληξη και να προκριθούν στην επόμενη φάση του σχολικού πρωταθλήματος. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος μας και το περίσσιο πάθος το κοριτσιών δεν ήταν αρκετό, για αυτό και οδηγηθήκαμε στην ήττα με 2-0 σετ (25-9 και 25-9).
Σε όλες τις παίκτριες του ΓΕ.Λ. Δ.Ε. Σαπών δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουν την ομάδα, προσφέροντας η κάθεμιά τα μέγιστα των δυνατοτήτων της, διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι Αλή Μελέκ, Γιουσούφ Μπιλγκέ και Ποσταντζή Χαλιμέ.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΕ.Λ. Δ.Ε. ΣΑΠΩΝ (Προπονητής Ιωάννης Μάγειρας) : Γιουσούφ Μπιλγκέ, Χουσεΐν Τουλίν, Χαλήλ Εμπρού, Αϊντινίδου Μαριάννα, Αλή Μελέκ, Δεδέ Ογλού Νουρτζάν, Μπελιούκ Μπασή Χανιφέ, Ποσταντζή Χαλιμέ, Χουσεΐν Μπουρτζού, Ρετζέπ Σερπήλ, Μαυροπούλου Κυριακή.

 
 
 
 


Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΛΥΚΕΙΩΝ

Η ΑΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝ ΤΗΝ ΝΙΚΗ...

ΓΕ.Λ. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΠΩΝ - 3ο ΓΕ.Λ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 0-2 ΣΕΤ

Η απειρία και τα λάθη σε κρίσιμα σημεία ήταν αυτά που στέρησαν την νίκη στο ΓΕ.Λ. Δ.Ε. Σαπών στον αγώνα που διεξήχθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, την Παρασκευή 20-11-2008 ενάντια στο 3ο ΓΕ.Λ. Κομοτηνής, που επικράτησε τελικά με 2-0 σετ.
Το πάθος, η αποφασιστικότητα και το ψυχικό σθένος των παικτών του Ιωάννη Μάγειρα δεν στάθηκαν αρκετά για να διεκδικήσουν την νίκη. Η ομάδα του 3ου ΓΕ.Λ. Κομοτηνής ήταν πιο ουσιαστική, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους παίκτες του αγωνίζονται σε τοπικές ομάδες, οι οποίες έχουν αξιόλογη πορεία σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, και γι' αυτό επικράτησαν και στα δύο σετ του αγώνα. Οι ερασιτέχνες, πλην όμως ταλαντούχοι, παίκτες του ΓΕ.Λ. Δ.Ε. Σαπών πάλεψαν επί ίσοις όροις για την νίκη και θα μπορούσαν να κάνουν την ανατροπή αν δεν έκαναν κάποια λάθη σε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού.
Τόσο στο πρώτο (21 – 25) όσο και στο δεύτερο σετ (20 – 25) ,η ομάδα μας “κυνήγησε” την νίκη αλλά το 3ο ΓΕ.Λ. Κομοτηνής ήταν πιο ψύχραιμο και επικράτησε κερδίζοντας και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του σχολικού πρωταθλήματος. Από την ομάδα του ΓΕΛ ΔΕ Σαπών, όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερο τους ευατό αλλά και τα παιδιά που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής βοήθησαν ενθαρρύνοντας τους παίκτες μας, διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι Σεβδυνίδης Μάριος, Σαρή Σακάλ Φατήχ, Κοτρανίδης Νικόλαος και Χατίπ Εμίν Χουσεΐν Μπουράκ.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΕΛ ΔΕ ΣΑΠΩΝ ( Προπονητής Ιωάννης Μάγειρας ): Σεβδυνίδης Μάριος, Χατίπ Εμίν Χουσεΐν Μπουράκ, Σαρή Σακάλ Φατήχ, Κοτρανίδης Νικόλαος, Μεχμέτ Εράι, Αλή Ισμαήλ, Αχμέτ Λεβέντ, Τσιώτρας Βασίλειος, Αλή Αλή, Πορτοκάλογλου Κωνσταντίνος, Βεργκάν Αχμέτ, Κιπτή Οσμάν Μουράτ .

 
 
 
 
 

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


17 Νοέμβρη. Γιορτή της νεολαίας, γιορτή του δικαιώματος στην ελευθερία της άποψης, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία της δημιουργίας. Οι νέοι ήταν αυτοί που τότε τράβηξαν μπροστά, έδειξαν σε όλους ένα νέο, φωτεινό, ελπιδοφόρο αύριο μέσα από την απόφασή τους, την κραυγή τους, τον αγώνα τους.
Οι νέοι είναι αυτοί που τώρα, στη φετινή σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου, τίμησαν τους τότε νέους με μια υπέροχη γιορτή, δημιούργησαν το ιδανικό πλαίσιο έτσι ώστε η σημερινή επέτειος να γίνει βαθύτατη συνείδηση, μετέδωσαν μηνύματα και συγκινήσεις.
Μέσα από το χρονικό και τα σκετσάκια που περιέγραφαν με κάθε παραστατικότητα τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ζοφερές μέρες, μέσα από τραγούδια αγαπημένα, ύμνους στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και των οραματισμών του, μέσα από το ποίημα Σώπα του Ασίζ Νεσίν, που απαγγέλθηκε στα ελληνικά και στα τουρκικά τα παιδιά παρουσίασαν τα διαχρονικά όνειρα κάθε νέας γενίας, συγκίνησαν ,συγκλόνισαν.
Υπό την επιμέλεια της κ. Φωτιάδου και του κ. Ουζούνη οι μαθητές δούλεψαν με μεράκι, βίωσαν τη ουσιαστική σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από τη συμμετοχή τους, συμπαρέσυραν με τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους ολόκληρο το σχολείο, το οποίο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμά τους: η επέτειος της 17 Νοεμβρίου να είναι μια γιορτή-σταθμός, ένα ακόμη σκαλί πάνω στο οποίο ο κάθε νέος, ο κάθε άνθρωπος να υψώνεται και να συνεχίζει να οραματίζεται να σχεδιάζει, να διεκδικεί να πραγματοποιεί και με τα φτερά της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας να απογειώνεται.

Παιδιά, σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας.


Φιλόλογος Αντωνίου Φανή.


Μαθητές που συμμετείχαν στη γιορτή του Πολυτεχνείου - 2009
Σεβδυνίδης Μάριος, Χριστακάκη Μιχαέλα, Κοτρανίδης Νίκος, Ασλανίδου Ιλόνα, Ρωμανίδου Λιούντα, Τσαουλιά Κατερίνα, Μωυσίδης Βαλέριος, Αμπουσίδου Μαρία, Παπαδόπουλος Νίκος, Τσιώτρας Βασίλης, Διαμαντίδου Χριστίνα, Πουλουτίδου Αθανασία, Μουχταρίδου Βάγια, Σαλή Γιασεμίν, Καραμήτσιου Μαρίλια, Σβατζιγιάν Άρμεν, Γιακιμίδης Ανέστης, Αμπραμιάν Χρήστος, Μιχαηλίδου Λίλια, Γιούρεφ Γιώργος, Ευστρατιάδου Τάνια, Αλή Αλή, Κουγιουρούκης Παναγιώτης, Σαμπάτζε Γρηγόρης, Κιασήφ Μελέκ, Φουντουτζακλή Τουργκάι, Μαυροπούλου Κυριακή, Ρεφειάδου Θεοπούλα, Τραπεζανίδης Ορέστης, Μεζιρίδης Σάββας, Καλαϊτζίδης Αντώνης, Πέιτσος Γιάννης, Χατζή Μουράτ, Αχμέτ Βεργκάν, Στίγκα Γωγώ, Γενί Μουμίν Οκάν, Αμπραμιάν Έφη, Μποζ Αλή Χακάν.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ...




η χορωδία μας έδωσε τον καλύτερο της ευατό




 απαγγελία του ποίηματος "Σώπα" του Ασίζ Νεσίν στα ελληνικά και τουρκικά από μαθήτριες του ΓΕ.Λ. Δ.Ε. Σαπών υπό την συνοδεία κιθάρας.





 

τα σκετσάκια που περιέγραψαν με κάθε παραστατικότητα τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ζοφερές μέρες.



μαθήτριες προλογίζουν τα σκετσάκια και τα τραγούδια της γιορτής.

τα παιδιά γράφουν και φωνάζουν το πάντα επίκαιρο σύνθημα ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 
η γορτή κέρδισε επάξια το χειροκρότημα μας!!!


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΑΔΙΑ ΕΒΡΟΥ







Μια πετυχημένη περιβαλλοντική εκδρομή πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες ΓΕ.Λ.Δ.Ε. Σαπών το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009 στο δάσος Δαδιάς Έβρου. Η ημερήσια εκδρομή οργανώθηκε στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου και από κοινού με το τοπικό τμήμα του Οδηγισμού Κομοτηνής (Σ.Ε.Ο. Κομοτηνής ).
Μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,συνοδευόμενοι από καθηγητές και την διευθύντρια , είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν στο εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς , Λευκίμης Σουφλίου από αρμόδιους του φορέα διαχείρισης πάνω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, να ξεναγηθούν στο δάσος , να παρατηρήσουν τα αρπακτικά πουλιά …και να αναζητήσουν μανιτάρια.



Η κ. Βάλια ενημερώνει την ομάδα, για μια πρώτη γνωριμία με το περιβάλλον του δάσους της Δαδιάς.


 
 
Μαθητές και μαθήτριες παρακολουθούν με προσοχή…


Οι εντυπώσεις γράφτηκαν στο βιβλίο επισκεπτών.


Η ομάδα έτοιμη για δράση


Η ομάδα αναζητά τα αρπακτικά πουλιά με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια.


 


…και η πετυχημένη αναζήτηση μανιταριών έφερε φωτογραφίες .



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η περιοχή


«Το δάσος της Δαδιάς ήταν ανέκαθεν ο σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά . Σήμερα αναγνωρίζεται σαν ένα από τα ελάχιστα φυσικά αποθέματα άγριας πανίδας στην Ευρώπη , λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί. (36 είδη ημερόβια αρπακτικά πουλιά από τα 38 ευρωπαϊκά είδη) και τελευταία αποικία του μαυρόγυπα στην Ελλάδα. Το πάρκο βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο νομό Έβρου , στο σταυροδρόμι δυο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου , της Ασίας, και της Ευρώπης.
Ο επισκέπτης συναντά μια εκπληκτική εναλλαγή τοπίων , καθένα από τα οποία αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά μοναδικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η συνεχής εναλλαγή ώριμων δασών , λιβαδικών εκτάσεων με βράχια , μικροκαλλιεργειών με πλούσιους φυτοφράκτες , ποταμιών , χειμάρρων και ανοικτών γέρικων δρυοδασών , σχηματίζουν το ανάγλυφο της εικόνας που παρουσιάζει η σημαντική προστατευόμενη περιοχή.
Η ανάγκη προστασίας της περιοχής κρίθηκε αναγκαία στα τέλη του 1970 όταν τότε προβλέπονταν εντατικές βασικές εργασίες που θα έφερναν αρνητικές επιπτώσεις στους βιότοπους των αρπακτικών πουλιών όπως ο μαυρόγυπας , ο θαλασσαετός και ο γυπαετός . Το 1979 η διεθνής ένωση για την διατήρηση της φύσης και των φυσικών πόρων και το παγκόσμιο ταμείο για την φύση WWF χρηματοδότησαν μια μελέτη αξιολόγησης της περιοχής με τον ορνιθολόγο Hallmann . Το δάσος κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή το 1980 με τον νόμο 360/76. Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στον Ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 ».


Τα ανθρώπινα λάθη στο δάσος της Δαδιάς.
  1. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στις γειτονικές καλλιέργειες και η απόρριψη των άδειων φιαλών μέσα στην κοίτη του ποταμού δηλητηριάζει τα νερά των γύρω ποταμών .

  2. Τα ζαρκάδια κάποτε αφθονούσαν παντού. Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα εξαιτίας της συνεχιζόμενης λαθροθηρίας και σε μερικές περιοχές έχουν εξαφανιστεί.

  3. Η εξόντωση με δολώματα των αποκαλούμενων «επιβλαβών» , όπως λύκοι και αλεπούδες ήταν πολύ διαδεδομένη στο παρελθόν και παρ’ όλο που έχει απαγορευθεί συνεχίζεται και σήμερα. Πολλές φορές τα θύματα είναι και τα αρπακτικά πουλιά που παθαίνουν πολλά μαζί τρώγοντας ελάχιστα από τα κουφάρια των δηλητηριασμένων ζώων.