Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

25 Mαρτίου 2010: «Θά ‘χω ένα σχήμα λευτεριάς ανέμου που κλονίζει». Οδ. Ελύτης

H  μέρα της 25ης Μαρτίου είναι μια μέρα ορόσημο για την ιστορία μας:εκείνη τη μέρα ξεκίνησε συνειδητά η προσπάθεια απελευθέρωσης της χώρας με συντεταγμένες την αυτοδιάθεση του έθνους και την ανεξαρτησία του, έτσι ώστε να χτίσει το δικό του μέλλον, να καθορίσει την ιστορική του πορεία ελεύθερο και περήφανο.

Έτσι λοιπόν, στις 24 του Μάρτη, γιόρτασε το σχολείο μας την ιστορική αυτή μέρα, τιμώντας τα ιδανικά που καταξιώθηκαν κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα και καθοδήγησαν τα όνειρα και τις θυσίες των επαναστατών, τιμώντας την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη σιδερένια θέληση, τη γενναιότητα, τον αυτοσεβασμό.

Η γιορτή ήταν εξαιρετικά ζωντανή και ουσιαστική. Πραγματοποιήθηκε στο γυμναστήριο του σχολείου όπου οι συμμαθητές μας με κέφι και δημιουργικότητα έστησαν σκηνικά, παρουσίασαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό, δίνοντας το δικό τους νεανικό και χαμογελαστό παλμό.

Η γιορτή υπήρξε πλουσιότατη:τα παιδιά τραγούδησαν το «Θούριο», το «Νά ’τανε το ’21», το «10 παλικάρια» με λεβεντιά και δυναμικότητα. Παρουσίασαν δύο θεατρικά. Το ένα σατίριζε τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στην Επανάσταση με χιούμορ και φαντασία, ενώ το άλλο, το «Άγαλμα», συνέδεσε με παραστατικότητα τις ιδέες των επαναστατών με τις αντιλήψεις της σύγχρονης γενιάς και τις ενοποίησε μέσα από το τελικό επεισόδιο, καθώς το άγαλμα του Κολοκοτρώνη έσυρε το χορό μαζί με τη σημερινή νεολαία.

Το χρονικό που διαβάστηκε κάλυψε με πληρότητα όλες τις πτυχές του επαναστατικού αγώνα. Το «Είμαστε εις το εμείς» του Μακρυγιάννη, λόγια-πεμπτουσία της Επανάστασης, οι «Ευχές» του Α. Κάλβου, θρυλικό ποίημα και αληθινό, «Το νόημα της Επανάστασης του ’21» του Γ. Καββαδία επιστέγασαν τα μηνύματα του αγώνα της ανεξαρτησίας και σκιαγράφησαν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα της εποχής για να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να διδαχθούμε από το παρελθόν, να κατανοήσουμε το παρόν, να ονειρευτούμε το μέλλον.

Συμμετείχαν στη γιορτή παιδιά και από τις τρεις τάξεις και με την επιμέλεια της κ. Παλαιοχωρινού και της κ. Κουρτέση δούλεψαν μαζί με κέφι και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μια εξαιρετική αναπαράσταση των ιστορικών αυτών ημερών μέσα από τις λέξεις, τα τραγούδια, τα δρώμενα και τον ιδιαίτερα χαρούμενο τόνο που πάντα δίνουμε εμείς τα παιδιά σε κάθε περίσταση.

Εμείς οι μαθητές του Γ.Ε.Λ.Δ.Ε. Σαπών τους  ευχαριστούμε πολύ όλους, τις καθηγήτριες και τους συμμαθητές μας, για την έξοχη αυτή ευκαιρία που μας έδωσαν να συλλάβουμε το βαθύτερο μήνυμα της Επανάστασης, να μάθουμε και να προχωρήσουμε στο μέλλον μας με αποφασιστικότητα.
                             ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Γ.Ε.Λ.Δ.Ε. ΣΑΠΩΝ

                                                                  SAPRESS            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου